Franse telco claimt miljarden van Duitse

France Telecom eist van Deutsche Telekom vergoeding van de schade die het lijdt door de voorgenomen fusie van het Duitse telefoonbedrijf met de Italiaanse evenknie Telecom Italia.

De Duitse telco handelt volgens de Fransen door deze fusie in strijd met eerdere afspraken. France Telecom heeft een klacht ingediend bij het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs.
Het zit France Telecom niet lekker dat het niet gehoord is over de Duits/Italiaanse fusieplannen. "Dit verstoort het vertrouwen tussen de twee partners in hoge mate en ondermijnt de alliantie", zegt de Franse telco in een verklaring. Afgelopen december kwamen de twee bedrijven formeel overeen elkaar te informeren als ze zouden zoeken naar een andere strategische partner. De hoogte van de claim zal tijdens de procedures duidelijk worden, aldus France Telecom. Volgens een voorlopige schatting loopt de schade die het bedrijf zegt te lijden 'in de miljarden euro'.
De Duitse en de Franse telco bezitten beide 2 procent van de aandelen van de ander. Samen met het Amerikaans Sprint hebben ze Global One. De nieuwe rivalen zijn tevens beide eigenaar van Wind, een jonge Italiaanse aanbieder van vaste telefonie. De derde eigenaar van Wind, het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel, heeft van Deutsche Telekom al terugtrekking uit Wind geëist, waarvan de Duitsers ruim 24 procent van de aandelen bezitten. Enel claimt verder 260 miljoen euro om de kosten te dekken van het zoeken van een nieuwe partner.
Deutsche Telekom zegt 'de verhitte gemoederen' rond de geplande overname te betreuren. Topman Ron Sommer verklaart onveranderd optimistisch te zijn over een succesvolle afronding van de overname van Telecom Italia, een financieel kunststuk waarmee een bedrag van tachtig miljard dollar is gemoeid. De Italiaanse regering houdt bedenkingen en eist van de Duitse regering dat zij het belang van 72 procent in Deutsche Telekom terugbrengt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.