Ericsson schrapt elfduizend banen

Ericsson, de Zweedse telecomfabrikant, schrapt in de komende twee jaar ruim elfduizend arbeidsplaatsen. Dit zijn er duizend meer dan topman S. Nilsson in december aankondigde. De snelle ontwikkelingen in de telecom vragen om grote veranderingen, waardoor het schrappen van banen noodzakelijk is, aldus Nilsson.

Door de tegenvallende cijfers van 1998 waarschuwde het concern in december al voor behoorlijke klappen in het personeelsbestand van Ericsson. De tegenvallende cijfers wijt het concern aan een veranderende marktvraag. Er is vooral vraag naar goedkopere en simpelere apparaten. De winstmarge op deze apparaten is aanzienlijk kleiner dan op de duurdere producten. Doordat Ericsson zijn software en onderdelen heeft gestandaardiseerd, valt veel werk sneller en met minder personeel uit te voeren.
Verder voegt Ericsson divisies met gelijksoortige werkzaamheden en kennisvereisten samen, waardoor een surplus aan mensen ontstaat. Een andere oorzaak is de verschuiving naar een meer IT-gerichte aanpak. Dat vereist een ander soort personeel, aldus het bedrijf.
In 1999 verdwijnen vijfduizend banen, en het jaar daarop nog eens zesduizend. Dat is ruim 10 procent van de in totaal 104 duizend werknemers van Ericsson wereldwijd.
Ericsson Nederland verwacht geen gevolgen van de aangekondigde ontslagronde, aangezien voor in Nederland in december vorig jaar al een saneringsplan is aangekondigd. De vestiging in Amsterdam verhuist in de loop van het jaar naar Enschede. De vestiging in Emmen wordt met ingang van september gedeeltelijk gesloten. In Nederland werken bij Ericsson 2200 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-26T00:00:00.000Z Redactie Computable