Seti@home volgende week echt op gang

Het Seti@home-project, waarin gezocht wordt naar buitenaards leven, loopt op 17 mei van stapel. Vanaf dan kunnen PC-gebruikers via Internet een screensaver laden die in het project een belangrijke rol speelt (setiathome.ssl.berkeley.edu).

Seti staat voor Search for Extraterrestrial Intelligence, een initiatief van computertechnicus David Gedye, wetenschapper Dan Werthimer van het Serendip-project van de Universiteit van Californië, David Anderson van Tunes Network Computer Sciences en astronoom Woodruff Sullivan van de Universiteit van Washington. De Berkeley-universiteit coördineert het project, dat financieel wordt gesteund door onder meer Sun, Paramount Pictures, Fuji, Informix en The Planetary Society.
De screensaver zorgt ervoor dat op momenten dat de computer niet gebruikt wordt, contact wordt gelegd met een enorme database. Daar wordt digitale informatie opgevraagd van de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de grootste radiotelescoop in de wereld. De gegevens wordt geanalyseerd en teruggestuurd.
Langs deze weg krijgen de wetenschappers de beschikking over een reusachtige computercapaciteit voor het analyseren van de Arecibo-gegevens. De projectdeelnemers rekenen op enkele honderdduizenden computers. Die zorgen gezamenlijk voor een vermogen dat de supercomputers van de astronomen met een factor honderd kan overschrijden. "Iedere deelnemer heeft de kans dat precies op zijn computer een teken van leven van een buitenaardse beschaving wordt opgevangen", aldus de initiatiefnemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.