Sun kiest ECMA voor Java-standaardisatie

Sun Microsystems dient Java in bij de European Computer Manufacturers Association (Ecma) voor goedkeuring als officiële standaard. Hiermee wil het bedrijf de International Standardisation Organisation (ISO) omzeilen. De ISO eist bij standaardisatie onder haar namelijk controle over Java (zie Computable Online: Sun praat met Ecma).

Probleem is echter dat de Ecma uiteindelijk 'zijn' standaarden toch weer bij de ISO indient voor bevordering tot wereldwijde standaard. De Ecma heeft wel een 'unieke' relatie met de ISO en dient specificaties in via een snelle route. Waarschijnlijk hoopt Sun zo de vorig jaar gewijzigde regels voor Pas (publicly available specifications) te omzeilen.
Tot op heden hebben al honderd Ecma-voorstellen het via deze weg tot ISO-standaard geschopt. Jim Mitchell, vice-president bij Sun, beweert dat het specificatieproces van de Ecma de controle over Java in handen laat van Suns Java Community Process. De enige wijzigingen die de Ecma zal aanbrengen, zijn van passieve aard en omvatten het eventuele aanpassen van de bewoordingen van de specificatietekst.
Sun heeft zijn Java 1.2.2 al ingediend bij de organisatie. Die specificatie zal op 24 juni officieel worden gepresenteerd tijdens de algemene vergadering van de Ecma in Kyoto (Japan). De instelling zal naar verwachting in december een stemming houden over dit voorstel. Indien Java die ronde doorstaat, moet het daarna echter nog een stemmingsronde van de ISO overleven.
Bij een dergelijk proces wist ISO-lid Microsoft in 1996 al een Ecma-standaard af te voeren. Het ging hier om het Public Windows Initiative (PWI), een voorstel van Sun om de api's (application program interfaces) van Windows in het publieke domein te krijgen.
Javasoft-president Alan Baratz van Sun zegt echter al tevreden te zijn als het voorstel 'alleen maar' een Ecma-standaard wordt. Ondertussen heeft het bedrijf al wel de DEC-directeur (Digital Equipment, tegenwoordig Compaq-dochter) ingehuurd die toentertijd hielp bij het afschieten van PWI.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.