Philips en IBM samen in spraakherkenning

Philips en IBM gaan samenwerken aan de verdere ontwikkeling van spraakherkenning voor computers. Het Nederlandse bedrijf zal een licentie nemen op de Viavoice Outloud-technologie van de computerfabrikant voor gebruik in toekomstige producten.

Beide bedrijven zullen elkaars technologie en producten recenseren en licentiëren. Verder zullen Philips en IBM samenwerken aan taalontwikkeling om het gebruik van spraakherkenning te vergroten. De voornaamste concurrent is het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie, waar Intel en Microsoft een klein belang in hebben. Overigens werkt laatstgenoemde softwareleverancier ook aan eigen spraakprogrammatuur.
Analisten verwachten dat spraaktechnologie de komende tien jaar één van de voornaamste drijfveren zal zijn voor veranderingen in gebruikersinterfaces. Spraakherkenning zal een rol gaan spelen bij diverse toepassingen, waaronder PC's, mobiel computergebruik, telecommunicatie en consumentenelektronica.
IBM zegt al dertig jaar onderzoek te doen naar het omzetten van tekst naar spraak en vice versa. Het bedrijf heeft in de loop van die tijd een kleine honderd patenten op zijn naam gezet. Philips overtroeft dit met de bewering dat het al veertig jaar bezig is met spraaktechnologie. Beide ondernemingen hebben al producten op de markt, waarbij Philips' Vocon-spraakherkenner ook in gebruik is voor consumentenelektronica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.