Microsoft en HP vormen Java-consortium

Microsoft en Hewlett-Packard (HP) hebben een samenwerkingsverband opgericht om een alternatieve standaard voor Java te bewerkstelligen. Aan dit J-Consortium doen ook enkele andere bedrijven mee, waaronder Newmonics en Transvirtual Technologies.

President Tim Wilkinson van dat laatstgenoemde bedrijf zegt dat de Java-groep streeft naar "een leveranciersneutrale versie van Java om te voorkomen dat bedrijven op eigen houtje werken en daarmee de standaard fragmenteren." Het J-Consortium richt zijn werk op de markt voor consumentenapparatuur en ingebedde applicaties, waar Sun zijn Java-technologie nog voor aanpast.
"We willen een standaardisatieproces dat niet door één bedrijf wordt beheerst en waarbij ook andere bedrijven participeren in het definiëren van de standaard", aldus Wilkinson van Transvirtual. Dat bedrijf heeft, net zoals Microsoft, HP en diverse andere leden van het consortium, een eigen Java-kloon ontwikkeld.
Javasoft-president Alan Baratz van Sun zei vorige week op het Java Enterprise Solutions Symposium al cynisch: "Er zijn altijd weer bedrijven die willen dat Sun de controle over Java overdraagt omdat het niet in handen van één bedrijf mag zijn. Maar aan wie willen ze dan dat wij dat beheer overdragen? Aan hun zelf."
Daarnaast heeft het bedrijf Privaseek een groep Java-ontwikkelaars verenigd om te strijden voor betere privacybescherming in Suns technologie. Dit wil de groep bewerkstelligen door de ontwikkeling van api's en specificaties voor informatie-afschermende applicaties te bevorderen. Sun zelf geeft toe dat beveiliging één van de aspecten is waar Java 'nog te verbeteren valt'. Privaseek werpt zich op als een privacy-informatiebemiddelaar tussen websites en gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.