Apple toont nieuwe versie van MacOS

Steve Jobs, interim-president van Apple, onthulde gisteren nieuwe modellen Powerbook-computers en versie 8.6 van het MacOS. Die opwaardering is gratis verkrijgbaar voor gebruikers van versie 8.5 van het Macintosh-besturingssysteem. Verder verschijnen later dit jaar Apple's eerste draagbare consumentencomputers.

De computerfabrikant is inmiddels al begonnen aan de levering van het MacOS 8.6 op nieuwe systemen. Deze nieuwe versie bevat onder andere verbeteringen aan het beheer van energieverbruik, uitbreidingen aan de Sherlock-zoekmachine en de nieuwste versie 2.11 van Apple's Java Virtual Machine (JVM), de Macintosh Java Release (MRJ). Apple werkt nu aan een implementatie van Sun Microsystems' Java 2 (voorheen Java 1.2).
In de herfst komt het bedrijf met de volgende opwaardering voor zijn besturingssysteem, dat de codenaam Sonata draagt. Volgens systeemsoftware-president Avie Tevanian bevat die software vijftig forse verbeteringen. Hieronder bevinden zich de tweede incarnatie van Sherlock - die dan zoektochten in categorieën kan uitvoeren - en de mogelijkheid van aangepaste menu's en desktops voor verschillende gebruikers op één machine.
De lancering van Mac OS X (= 10) is echter uitgesteld van eind dit jaar naar begin volgend jaar. Dat volgende-generatie besturingssysteem voor Macintosh-computers is geoptimaliseerd voor machines met G3-processoren en bevat onder meer een bestandsbeheersysteem dat is afgeleid van het Next OS. Apple nam Jobs' softwarebedrijf Next in 1996 over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.