SCO en Sequent beginnen aan AIX-gang

Unix-leverancier SCO (Santa Cruz Operation) en computerfabrikant Sequent implementeren eind dit jaar api's (application programming interfaces) van IBM's Unix-variant AIX in hun eigen Unix-besturingssystemen. Die zijn respectievelijk Unixware en Dynix/ptx. Beide draaien op Intel-processoren.

SCO, Sequent en IBM zijn eind vorig jaar een alliantie aangegaan voor de aanstaande 64-bit processoren van Intel. Hierbij vertaalt de groep AIX naar dat toekomstige platform, en gaan Unixware en Dynix op in dat besturingssysteem. Het uiteindelijke resultaat draagt de naam Monterey. IBM zal AIX blijven leveren voor de eigen PowerPC-processoren.
Doordat Unixware en Dynix eind dit jaar uitgerust worden met AIX-api's, krijgen die besturingssystemen meer het uiterlijk van IBM's besturingssysteem. Applicaties die voor AIX zijn geschreven, zullen echter nog niet draaien op die andere twee Unix-smaken. SCO en Sequent willen hun gebruikers op deze manier voorbereiden op Monterey.
De twee bedrijven hebben overigens in 1993 samengewerkt aan de ontwikkeling van Unixware ptx. Die zware variant is compatibel, zowel binair als in de broncode, met Dynix, aldus beide leveranciers. Applicaties moeten echter wel geoptimaliseerd worden voor de speciale Numa-hardware (Non-Uniform Memory Architecture) van Sequent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-27T00:00:00.000Z Redactie Computable