Europese discussie over afluisteren Internet

Het Europees Parlement staat voor de moeilijke taak een besluit te nemen over de zogenoemde Enfopol 98-resolutie. Daarin staan voorstellen rond de regelgeving bij 'afluisteren' van Internet, fax en andere communicatiemiddelen.

De Europese ministeries van justitie willen duidelijkheid krijgen over de opsporingsmiddelen die zij kunnen aanwenden om criminele praktijken boven tafel te krijgen.
Volgens ingewijden gaan de voorstellen echter te ver en kunnen zij zelfs inbreuk maken op de burgerrechten. Enfopol wil dat aanbieders de opsporingsinstanties toegang verstrekken tot het 'afluisteren' van het verkeer op Internet. Daarbij zouden de Internet-aanbieders naast adresgegevens van de abonnees ook eventueel bekend zijnde creditcardgegevens moeten doorgeven. Ook zouden zij opdraaien voor de ontwikkelkosten van technieken die het afluisteren mogelijk moeten maken. "De voorstellen zijn veel te algemeen, kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd en zijn een aanslag op de privacy van de burger", aldus Luigi Florio, lid van de Europese Unie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.