Natsemi stoot onderdelen van Cyrix af

Chipfabrikant National Semiconductor (Natsemi) verkoopt stukken van dochteronderneming Cyrix en zijn belang in de productiefaciliteit in Maine (Portland). Hiermee trekt het aangeslagen moederbedrijf zich terug uit de markt voor Intel-kloonprocessoren.

Het afstoten van de Cyrix-afdelingen die Intel-compatibele chips produceren, leidt tot het schrappen van 550 banen, wat ongeveer 5 procent van het personeelsbestand is. Natsemi incasseert een eenmalige afschrijvingspost van 250- tot driehonderd miljoen dollar voor het nu lopende vierde kwartaal. Er hebben zich vooralsnog geen kopers aangediend, hoewel al langere tijd geruchten de ronde doen dat IBM interesse zou hebben. Ook Philips wordt in dit verband genoemd als gegadigde.
Natsemi kocht Cyrix in juli 1997 voor 550 miljoen dollar om daarmee diens technologie voor systemen-op-een-chip in handen te krijgen. De verwachting was dat het integreren van functies (waaronder die van modemchips) op de processor de productiekosten van PC's zou drukken. De prijzen voor PC's zijn echter gekelderd.
"Het is geen winstgevende markt. We verliezen al vier kwartalen lang geld terwijl we proberen Intel te bestrijden", zegt pr-manager Bill Callahan van Natsemi. Analisten formuleren het nog wat scherper met de opmerking dat de Cyrix-dochter al moeite had te concurreren met AMD, laat staan met Intel.
Volgens Callahan verloor de divisie 35 miljoen dollar in het derde kwartaal van dit jaar. Hij verwacht dat het verlies in de vierde periode zelfs 45 miljoen dollar zal bedragen, nog afgezien van de afstootkosten. Analisten zien de onderkant van de PC-markt (sub-duizend dollar) als verliesgevend voor alle betrokken bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.