Strijd om Media One naar hoogtepunt

De overnamestrijd om Media One nadert zijn ontknoping. Kabelexploitant Comcast, dat als eerste probeerde collega Media One te kopen, heeft tot donderdag de tijd gekregen een nieuw bod uit te brengen.

Comcast moet dan het bod overtreffen dat AT&T vorige week uitbracht. AT&T had toen 58 miljard dollar in contanten en aandelen over voor Media One.
Dat bod is nu minder waard; de aandelen van AT&T hebben bijna eenzesde van hun waarde verloren. Media One, onder meer aandeelhouder in A2000 in Amsterdam, accepteerde desondanks het bod van Amerika's grootste aanbieder van lange-afstands- en internationale telefonie, en (door overname van TCI) op één na grootste aanbieder van kabeldiensten.
Comcast zoekt nu steun bij strategische partners. Microsoft en America Online (AOL) zouden daarop al zijn ingegaan en met Comcast overleggen hoe ze gezamenlijk AT&T kunnen aftroeven. Ze hebben inmiddels ook inzage in de boeken van Media One. Microsoft is een belangrijke aandeelhouder van Comcast met een belang van ongeveer 10 procent.
Media One heeft ongeveer veertien miljoen abonnees voor kabeltelevisie. In de VS telt het vijf miljoen gebruikers, voornamelijk in de grote steden in het oosten. De giganten in de telefonie en computerindustrie hebben veel over voor het bedrijf vanwege de grote verwachtingen die ze hebben van Internet. Ze gokken erop dat Internet-via-de-kabel steeds populairder wordt.
Als AT&T het overnamegevecht wint, zou het bijna 60 procent van de Amerikaanse kabelmarkt controleren. Het werkt namelijk ook samen met Time Warner. Daarmee kan AT&T op weg naar de klant regionale telefoonbedrijven omzeilen. Marktkenners verwachten dat het de strijd tot het bittere eind zal volhouden. Microsoft, dat over ruime financiële middelen beschikt, heeft er veel voor over AT&T van een te sterke positie af te houden. AOL is partij om zijn toegang tot de kabel te verzekeren. Comcast zou met Media One nummer drie in grootte in de VS zijn.
Topman E. Whitacre van SBC Communications, aanbieder van korte afstandstelefonie, heeft al protest aangetekend tegen de controlerende positie die AT&T in Amerikaanse kabeltelevisie dreigt te gaan innemen. Eerder sprak US West zich tegen de overnameplannen van AT&T uit. Anders dan telefoonbedrijven zijn kabelbedrijven in de VS niet gedwongen hun netten open te stellen voor derden. De kritiek van de regionale aanbieders concentreert zich op het feit dat zij geen nationale en internationale telefonie aan mogen bieden, maar AT&T wel regionale kabeldiensten. De FCC (Federal Communications Commission) en het ministerie van Justitie moeten de overname van Media One goedkeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.