VN wil regels tegen domeinnaam-speculatie

Het claimen van Internet-adressen zonder dat de vragende partij binding heeft met de adresnaam, kan over enige tijd de wereld uit zijn. De World Intellectual Property Organisation (Wipo), onderdeel van de Verenigde Naties, komt met voorstellen die aan deze praktijk een eind maken.

Dit moet onder meer het speculatief registreren van domeinnamen om deze vervolgens met woekerwinsten te verkopen voorkomen.
Naar verluidt is dit internationaal de eerste poging door een overheidsorgaan om een aantal regels voor het vastleggen van domeinnamen op te stellen. De regering-Clinton had om het voorstel gevraagd. Voor de eindversie van de plannen op papier werd gezet, is via hoorzittingen commentaar gevraagd aan het bedrijfsleven. Het voorstel is voorgelegd aan de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann).
Belangrijk in de plannen is het voorstel om iedereen die een domeinnaam claimt een contract te laten ondertekenen waarmee deze een aantal principes voor het oplossen van controverses onderschrijft. Eén daarvan is verplichte arbitrage, die mogelijk kan leiden tot het ontnemen van een vastgelegde naam. Mensen of organisaties met vergelijkbare namen kunnen zich ook vrijwillig aan arbitrage onderwerpen.
Een ander voorstel is dat de Icann een lijst opstelt met 'beroemde of bekende merken' die niet voor registratie door de gemiddelde Internet-gebruiker beschikbaar zijn. Critici hebben al laten weten dat deze namen en merken veel verder worden beschermd dan buiten Internet gebruikelijk is. Volgens Michael Froomkin van de Universiteit van Miami en adviseur van de Wipo, komen de voorstellen neer op het creëren van nieuwe rechten voor bedrijven en persoonlijkheden, in plaats van het toepassen van bestaande bescherming op Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.