Britse overheid eist subsidie Siemens terug

Siemens moet achttien miljoen pond terugbetalen aan de Britse belastingbetalers. Het concern had dit bedrag in 1996 ontvangen voor het bouwen van de chipfabriek in Tyneside. De overheidssubsidie was verstrekt als aanmoediging om in dit gebied meer te investeren.

Het elektronicaconcern sloot de productiefaciliteit voor dram-chips echter eind vorig jaar, waarbij zo'n duizend werknemers op straat kwamen te staan. De Britse overheid wil het geld daarom terug. Volgens Siemens is dat geen probleem. Het bedrijf beweert altijd gezegd te hebben het geld terug te zullen storten indien de overheid dat zou vragen.
Het gerucht gaat dat Siemens zich niet meer op z'n gemak voelt in Groot-Brittannië. Door de hoge wisselkoers en de Britse weigering om mee te doen met de euro plus toenemende overheidskosten zou het bedrijf zich meer en meer willen terugtrekken.
De Britten toonden zich zeer gepikeerd door het nieuws dat Siemens samen met IBM een chipfabriek in Frankrijk wil openen voor logische chips. "Een belediging voor de mensen van Tyneside", aldus John Redwood, schaduwminister van handel en industrie. Het Duitse bedrijf verdedigde zich door te melden dat het in Engeland geen geschikte partner kon vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.