Sun overweegt alternatief ISO Java standaard

Sun Microsystems overweegt alternatieven voor het specificatieproces van de International Standards Organisation (ISO) om Java te standaardiseren. De ISO staat er namelijk op dat het volledige controle moet krijgen over de toekomstige ontwikkeling van het platform annex de programmeertaal.

Sun wil Java echter in eigen handen houden. "Wij hebben de uiteindelijke stem. Als de ISO te lang draalt met beslissingen, nemen wij die", zei Javasoft-president Alan Baratz gisteren op het Java Enterprise Solutions Symposium, dat deze week plaatsvond in Parijs. "Wij onderzoeken nu onze opties en we zouden naar andere standaardisatie-organisaties kunnen gaan."
De topman benadrukt dat Sun op z'n minst enige controle wil behouden over Java. "Wij hebben geld en moeite geïnvesteerd in het ISO-specificatieproces voor Java. Misschien was dat een beetje naïef." De ISO-regels voor het indienen van voorstellen staan gebruikelijk niet open voor technologieën van commerciële organisaties. "Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven dit proces in de toekomst zullen gebruiken", aldus Baratz.
Indien Sun Java terugtrekt uit de ISO-specificatieprocedure, hoeft dat niet automatisch een overwinning voor Microsoft in de rechtszaak over Java te betekenen. Die softwareleverancier vecht al geruime tijd Suns recht aan om het ISO-proces te gebruiken voor de standaardisatie van Java. Sun heeft nu echter zijn 'community source'-licentiemodel, waarmee het Java opent voor wijzigingen, terwijl het tegelijkertijd toch grip op het platform behoudt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.