Sun praat met Ecma over Java-standaardisatie

Sun Microsystems onderhandelt onder meer met de European Computer Manufacturers Association (Ecma) over de standaardisatie van Java.

Vorige week meldde Alan Baratz, president van Suns Javasoft-divisie, al dat Sun afstapt van het plan om programmeertaal Java tot standaard te verheffen via het specificatieproces van de ISO (International Standards Organisation). Het bedrijf zoekt nu naar alternatieven, en één daarvan is Ecma.
Baratz wijt deze situatie aan de ISO, die volledige controle wil over de toekomstige ontwikkeling van het platform annex de programmeertaal. Sun wil op z'n minst enige controle over Java behouden.
Baratz wijst erop dat de standaardenorganisatie eind vorig jaar de regels wijzigde voor het indienen van een 'publiek beschikbare specificatie' (Pas). Sun heeft echter ruim een jaar daarvoor al toestemming verkregen om zijn technologie in te dienen voor officiële goedkeuring. "De organisatie die een Pas indient, moet nu het onderhoud en de ontwikkeling van een standaard overdragen aan de ISO. En wij hebben altijd gezegd dat we dat nooit zullen doen", aldus Baratz.
Overigens hoeft het terugtrekken van Java uit de ISO-specificatieprocedure niet automatisch een overwinning voor Microsoft in te houden. Die softwareleverancier vecht al geruime tijd Suns recht aan om het ISO-proces te gebruiken voor de standaardisatie van Java. Sun heeft sinds enkele maanden echter zijn 'community source'-licentiemodel waarmee het Java opent voor wijzigingen, terwijl het tegelijkertijd toch grip op het platform houdt. Baratz haalt nog uit naar Microsoft en meent dat die concurrent de regelwijzigingen van de ISO heeft bewerkstelligd middels lobbyen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.