Gartner: driekwart van implementaties faalt

Grote beheersystemen als CA Unicenter, IBM Tivoli en HP Openview verdwijnen eind volgend jaar. Dit voorspelt analist Milind Govekar van Gartner Group. "Deze 'frameworks' hebben als technische oplossing gefaald." De leveranciers bestrijden dit.

Frameworks zijn complexe producten; grote verzamelingen hulpmiddelen, gebaseerd op een gezamenlijke architectuur. Netwerken en toepassingen zijn er geheel mee te beheren. Govekar voorspelt dat deze geïntegreerde producten uiteen vallen in een aantal beperkte productpakketten voor specifieke probleemgebieden van systeem- en netwerkbeheer. Volgens Gartner is IT-beheer de komende drie jaar zeer actueel. "Bedrijfsnetwerken worden steeds complexer. Beheertechnologie zal echter structureel achter netwerktechnologie aanlopen."
Implementatie van een integraal beheersysteem vereist een complex planningsproces. "Directies schrijven een blanco cheque uit zonder zich te realiseren dat het ook weleens mis kan gaan. Het percentage mislukte projecten rond beheersoftware is enorm, zo'n 75 procent", waarschuwt Govekar.
Volgens Dick Westerveld van HP, verantwoordelijk voor onder meer Openview, worden projecten vaak te grootschalig aangepakt en zijn ze daardoor complex. Bovendien is er gebrek aan implementatiecapaciteit. Op welk percentage de succesratio van Openview blijft steken kan hij, net als alle andere leveranciers, niet zeggen. Hij verwacht niet dat frameworks gaan verdwijnen, maar benadrukt wel dat de gereedschappen die deel uitmaken van Openview ook als individuele oplossing bruikbaar zijn.
Rob Pennock,Systems Management Specialist van Tivoli, heeft moeite met de uitspraken van Gartner. "Klanten met een complexe IT-omgeving zeggen altijd dat ze het niet redden met deeloplossingen. Als het netwerk uitvalt, hebben ze namelijk een geïntegreerd beheersysteem nodig om te achterhalen wat het probleem is." Hij zegt geen voorbeelden van mislukte Tivoli-projecten te kennen.
Marcel den Hartog van Computer Associates wijst erop dat een framework implementeren een langdurige zaak is, die eigenlijk nooit klaar is. CA kiest niet voor enorme projecten, maar ontwikkelt samen met klanten een 'releaseplan'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.