Kort leven voor nieuwe mobiele chips

De nieuwe Pentium II-processoren die Intel in juni lanceert voor mobiele computers zijn een kort leven beschoren. De chipfabrikant komt namelijk slechts drie maanden daarna met de langverwachte Pentium III Coppermine-processoren.

Bovendien komt er in juni ook een slanke Celeron-chip voor laptops die 400 MHz haalt en slechts 180 dollar kost.
De mobiele Pentium II's die deze zomer op de markt verschijnen, halen een kloksnelheid van 400 MHz en kosten 475 dollar in een 0,25-micron uitvoering en 525 dollar voor de 0,18 micron-versie. Deze bedragen gelden voor bestellingen vanaf duizend stuks. Die prijzen zakken in september alweer naar respectievelijk 310 en 350 dollar per exemplaar.
De oorzaak hiervan is de komst van de Pentium III Coppermine-chips voor draagbare computers. Die processoren draaien op 450, 500 en 600 MHz en zijn wel flink duurder dan de Pentium II-voorgangers. Analisten schatten dat de 600 MHz-Coppermine minstens 750 dollar per stuk zal kosten. Met de komst van de Coppermines lopen laptops en desktops voor het eerst gelijk wat betreft kloksnelheid. Overigens verschijnt er in september ook een nieuwe mobiele Celeron die op 433 MHz draait en eveneens ongeveer 180 dollar kost.
Intel produceert nu 75 procent van zijn chips voor desktopsystemen en 25 procent voor mobiele computers. Het bedrijf zegt deze verhouding binnen twee jaar omgekeerd te willen hebben. De voornaamste redenen voor dit streven zijn de toegenomen vraag naar notebookhardware en de gegroeide mobiliteit van Intels eigen personeel, aldus de fabrikant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.