Managed hosting door True

Atos Origin staakt CAO-overleg

 

Ict-dienstverlener Atos Origin wil niet verder onderhandelen over de cao voor 2008. Het bedrijf biedt medewerkers die goed presteren een gemiddelde salarisverhoging van 4,5 procent. Dat bod werd door de vakbondsleden onder het personeel afgewezen.

Atos Origin wil niet met de vakbonden onderhandelen over een hoger loonbod. Het bedrijf ziet zijn bod van gemiddeld 4,5 procent als het maximum. Het afgesproken pakket maatregelen werd door de vakbondsleden afgewezen, vooral om de beloningssystematiek bij het bedrijf.

"Het gaat erom hoe de koek wordt verdeeld", zegt vakbondsbestuurder Wouter van Lidth de Jeude van De Unie. "Wie goed functioneert, moet een goede loonsverhoging krijgen. In de praktijk blijkt dat niet te gebeuren." Atos Origin bood werknemers die een beoordeling ‘goed' krijgen de beloofde salarisverhoging van 4,5 procent. De vakbonden hebben voor vanavond een gezamenlijk overleg afgesproken. Daarin zullen zij zich beraden op de te nemen stappen. Om wat voor stappen het gaat kan Van Lidth nog niet zeggen. "Maar ik denk niet direct aan staken".

Overeenstemming

In november van het afgelopen jaar bereikten Atos Origin en de vakorganisaties en de centrale ondernemingsraad overeenstemming over tal van verbeterpunten in de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verhoging van de leasetarieven, verdere flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden via een keuzebudget en de invulling van een preventief gezondheidsbeleid en leeftijdsbewust personeelsbeleid.

De kritiek van de bonden op de beloningssystematiek wordt volgens het bedrijf ter harte genomen. Atos Origin zal de systematiek in overleg met de bonden en de ondernemingsraad inzichtelijker maken.

Atos Origin sluit al vanaf 1998 jaarlijks een cao met de bonden. In die cao's bleef de loonontwikkeling altijd buiten de onderhandelingen. De eis van de bonden om medewerkers met de beoordeling ‘goed' een hogere loonsverhoging toe te kennen, zou volgens Atos Origin de concurrentiepositie van het bedrijf schaden.

Keuzebudget

De ontstane impasse betekent volgens Atos Origin dat er formeel geen akkoord is over de cao 2008. Daardoor blijven de arbeidsvoorwaarden uit de cao 2007 van kracht. Atos Origin zal met de centrale ondernemingsraad overleggen over invoering van de eerder bereikte overeenstemming met betrekking tot flexibilisering van arbeidsvoorwaarden via een keuzebudget, het preventieve gezondheidsbeleid en leeftijdsbewust bewust personeelsbeleid. Vooruitlopend op dit overleg, handhaaft Atos Origin de verruiming van de leasetarieven die dit jaar zijn ingevoerd.
Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2357477). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Reacties

Even voor de duidelijkheid: die 4,5% klopt niet ...
Bij de divisie MO (waar ik werk) is de salarisverhoging gemiddeld 2 tot 2,5% geweest. De meerderheid van de werknemers van MO heeft geen leaseauto en heeft dus niets aan de verhoging van de leasebedragen.
Kortom: de meesten gaan er elk jaar op achteruit omdat nog niet eens de inflatie gedekt wordt.

Even voor de duidelijkheid: die 4,5% klopt wel ...
Bij de divisie SI (waar ik werk) is de gemiddelde salarisverhoging ook lager, en de meeste van mijn directe collega's hebben ook geen leasebak, dus missen ook deze verkapte bonus.
Kortom: de divisie Consulting is de lachende derde met de dikke verhogingen (gemiddeld 7%) en een paar honderd euro extra voor de leasebak.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.