Extra geheugen voert server op

De omvang van het computergeheugen beïnvloedt de prestaties van servers enorm. Een betrekkelijk lage investering in extra geheugenmodules kan al gauw leiden tot een verdubbeling van de snelheid en een vertienvoudiging van het aantal bewerkingen per seconde.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Mindcraft Testing Labs in opdracht van Kingston Technology. Deze fabrikant van geheugenmodules wilde hiermee aantonen dat IT-managers de aankoop van nieuwe apparatuur veelal kunnen uitstellen door uitsluitend extra geheugen aan hun bestaande systemen toe te voegen.
Voor de tests is gebruik gemaakt van de Compaq Proliant 5000-server met een 200 MHz Pentium Pro processor, die op Windows NT 4.0 draait. Deze server is achtereenvolgens geconfigureerd als web-, applicatie- en directory-server. Het standaard aanwezige geheugen van 128 MB is tijdens de tests in stappen vergroot tot een maximum van 1 GB.
Telkens bleken de prestaties van het systeem behoorlijk te zijn toegenomen. Product manager Jackie Barrera zei tijdens een presentatie in Amsterdam dat een webserver in de helft van de tijd reageert als het geheugen wordt verdubbeld. Dezelfde Proliant 5000 kan als applicatieserver drie tot tien keer zoveel clients ondersteunen bij twee maal zoveel geheugen. Als de PC als directory-server (vijftigduizend ingangen) wordt geconfigureerd, gaan de prestaties gemiddeld bijna 1000 procent omhoog bij een verdubbeling van het geheugen.
John Holland, vice president sales and marketing Europe, schetste de voordelen van het nieuwe Rambus-geheugen, dat de komende zomer verkrijgbaar zal zijn. De kloksnelheid hiervan bedraagt 800 Mhz, ongeveer zes keer meer dan de huidige ddr-geheugens (double data rate). Vergeleken met de veelgebruikte 100 Mhz sdram's gaat de snelheid een factor acht omhoog. Kingston Technology behoort met een marktaandeel van 21 procent wereldwijd tot de grootste aanbieders van geheugenmodules.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.