Dram-branche Taiwan klaagt over VS-dump

De Taiwanese chipindustrie loopt te hoop tegen wat zij noemt dumppraktijken van Amerikaanse producenten. Hun belangenbehartiger Taiwan Semiconductor Industry Association (Tsia) heeft een aanklacht ingediend bij de Taiwanese afdeling van de International Trade Commission (ITC).

Volgens Tsia brengen IBM, Micron en Texas Instruments Dram-chips tegen spotprijzen op de Taiwanese markt. Dit zou lokale producenten dwingen zich uit de markt terug te trekken of uitbreidingsplannen te bevriezen. Sommige types Dram's zouden nu nog maar eentiende kosten van de prijs van een jaar geleden.
Vooral Micron moet het ontgelden. De prijzen van de chips van dit bedrijf liggen in Taiwan onder die in de Verenigde Staten, aldus Tsia. Micron heeft naar verluidt ongeveer de helft van de markt voor Dram's in Taiwan in handen. Het boekte volgens Tsia in dat land vorig jaar een omzet van honderdvijftig miljoen dollar. Overigens deed Micron vorig jaar zijn beklag tegenover de ITC in de Verenigde Staten over dumppraktijken van Taiwanese Dram-makers. Deze zaak loopt nog.
De klachten tegen Texas Instruments en IBM liggen minder voor de hand. Texas Instruments verkocht zijn Dram-productie vorig jaar aan Micron. Het bedrijf zat bovendien met het Taiwanese Acer in een joint-venture voor de productie van Dram-chips. Vanwege het afstoten van de Dram-belangen verkocht Texas Instruments het belang in de joint-venture echter onlangs aan Acer. IBM, een kleine speler in de Dram-industrie, heeft zijn technologie nota bene in licentie gegeven aan drie Taiwanese producenten: Acer, Nanya Technology en Pacific Semiconductor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.