Boa-virus haalt het niet bij Melissa

Nog maar nauwelijks is de man die het gevreesde Melissa-virus op zijn geweten heeft voor de rechter in New Jersey geleid, of de volgende virussen eisen de aandacht al weer op. De nieuwste loot aan de stam heet Boa.exe en laat zich net als Melissa vervoeren als bijlage bij een email.

Miko Hypponen, hoofd van de afdeling anti-virus onderzoek bij Data Fellows, heeft Boa open gekregen. Hij trof een lange, duistere boodschap aan, die eindigde met de woorden: "je moet voorzichtig zijn met dingen die je via de elektronische post krijgt". En zo is het maar net. Boa lijkt een veel vriendelijker virus te zijn dan Melissa. Het doet in feite niet meer dan openstaande programma's sluiten en de computergebruiker dreigen met een serie reboots.
Het zijn overigens wel hoogtijdagen voor producenten van anti-virus software. Trend Micro heeft een stiefdochter van Melissa ontdekt, die het subjectveld van de mailheader leeg laat; Melissa gebruikt daar de tekst 'Important message from ...'. Het bedrijf claimt dat het Melissa-virus zich hierdoor veel minder makkelijk laat vangen. Network Associates heeft de ontdekking van Melissa-variant Papa opgeëist. Papa kopieert zichzelf naar zestig adressen, waar Melissa het bij vijftig liet.
De 'echte' vader van Melissa, de dertigjarige programmeur David L. Smith, is donderdag voorgeleid voor de rechtbank in Freehold, New Jersey. Volgens zijn advocaat is de verdachte onschuldig. Volgens de aanklager heeft Smith het virus genoemd naar een topless danseres die hij in Florida ontmoet heeft. De verdachte loopt overigens het risico voor maximaal veertig jaar achter de tralies te verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.