Atos Origin geeft meer inzicht in beloningstructuur

Ict-dienstverlener Atos Origin gaat de beloningsstructuur van de variabele loonsverhogingen inzichtelijker maken. Voor het einde van dit jaar moet voor werknemers duidelijker worden waarom ze een bepaald percentage loonsverhoging krijgen. Dat zegt Hans Blom, directeur Human Resources, in een toelichting op de gestaakte cao-onderhandelingen.

Atos Origin gaat de beloningstructuur van de gedifferentieerde (variabele) loonsverhogingen inzichtelijker maken. Dat doet het bedrijf na klachten van de centrale ondernemersraad (cor) en vakbondsleden. De vakbondsleden en cor staan niet per definitie negatief tegenover individuele beloning, maar vinden het kwalijk dat Atos Origin geen inzicht geeft in de berekening van die individuele loonsverhogingen. De bonden eisen opheldering over de beloningsmatrix.

Hans Blom HR-director Atos Origin Nederland: "Ik kan me bij die kritiek wel iets voorstellen. We werken aan een beloningssysteem dat transparanter is, dat moet eind dit jaar zijn doorgevoerd." Blom benadrukt dat Atos Origin tijdens de cao-onderhandelingen de vakbonden heeft voorgelegd om gezamenlijk een convenant over de beloningsstructuur op te stellen. Volgens de personeelsfunctionaris is het nooit tot samenspraak gekomen omdat de bonden uit onmin over een ander conflictpunt, loonontwikkeling, de tot dan toe gemaakte cao-afspraken hebben verworpen.

CAO-onderhandelingen gestaakt

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en Atos Origin zijn stukgelopen op een onoverkoombaar meningsverschil over loonontwikkeling. De bonden eisen een minimale loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Atos Origin wil een variabele salarisverhoging afspreken. Volgens de ict-dienstverlener zorgt differentiatie in salarissen ervoor dat het bedrijf beter kan inspelen de verschillende marktomstandigheden bij divisies.

Het bedrijf is ruwweg opgedeeld in een consultants-onderdeel, system integrator divisie (onder andere softwareontwikkeling) en managing operations (bijvoorbeeld netwerk- werkplekbeheer). Een vaste percentage loonsverhoging voor werknemers bij de verschillende bedrijfsonderdelen zou nadelig zijn in concurrentie met andere ict-bedrijven.

Blom: "Atos Origin, dat sinds 1998 cao's afsluit met sociale partners, heeft tot nu toe loonontwikkeling altijd buiten de onderhandelingen gehouden. We hechten aan een flexibele beloning van onze medewerkers om zo aansluiting te houden op de ontwikkelingen in de zeer competitieve ict-markt en werkgelegenheid te kunnen waarborgen." De woordvoerder van de automatiseerder zegt dat de werknemers een gemiddelde loonsverhoging biedt van 4,5 procent wordt geboden. De bonden eisen een vaste minimale loonstijging van 3,5 procent.

Leasetarieven verhoogd

Atos Origin heeft door het conflict over loonontwikkeling de onderhandelingen over de cao voor 2008 gestaakt. De vakbonden beraden zich op acties. De overeengekomen afspraken over secundaire arbeidsvoorwaarden die tijdens de onderhandelingen zijn bereikt, zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden, keuzebudget, preventief gezondheidsbeleid en levensbewust personeelsbeleid, komen te vervallen.

Door de impasse blijven de arbeidsvoorwaarden van de cao van 2007 van kracht. De automatiseerder houdt wel vast aan de verhoging van de leasetarieven. Die gaan gemiddeld met 10 procent omhoog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een heel dikke verhoging van de leasetarieven ondanks afgebroken onderhandelingen: Het mag duidelijk zijn bij welke helft van de AO-medewerkers de directie het grotere gedeelte van de gedifferentieerde beloning terecht wil laten komen.

Atos is het meest asociale bedrijf dat ik ken. Ze doen aan zelfverrijking over de ruggen van hun werknemers. Ze schrikken er zelfs niet voor terug bij de werknemers in de portemonee te graaien.
Dit bedrijf moet hard aangepakt worden.

Het is heel duidelijk wat Atos wil ... vooral niet laten zien waar dat geld terecht komt... De mensen in bijvoorbeeld Managed Operations zullen dat namelijk niet leuk gaan vinden ... Die zijn de laatste jaren keer op keer gen**d, die horen al 5 jaar dat er geen geld te verdelen is, maar nu blijkt dat het er wel is, maar niet voor hen. Bij de afdeling waar ik gewerkt heb (ik ben gelukkig weg bij AO) wordt die gemiddelde 4.5 procent bij lange na niet gehaald. Bij Atos zijn mensen gewoon cijfers; het management heeft geen enkel sociaal beleid, enkel geld binnenhalen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-22T09:32:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.