Druk op erp-markt houdt voorlopig aan

Voor leveranciers van erp-software blijft 1999 een lastig jaar. Kenners verwachten dat bedrijven erp-investeringen tot na 2000 uitstellen omdat ze zich volledig concentreren op het oplossen van het millennium-probleem. Tot voor kort voorspelden optimisten een opleving aan het eind van 1999.

Vorig jaar beleefden softwarebedrijven als SAP, Peoplesoft en Oracle nog hoogtijdagen door het 2000-probleem; dat was toen juist een argument om nieuwe systemen te kopen. Afgelopen weken hebben alle grote erp-spelers de sombere voorspellingen gedaan over hun resultaten. Peoplesoft en SAP waarschuwen voor teruglopende omzetcijfers. Analisten dichten JD Edwards en andere eenzelfde lot toe. Baan durft niet te zeggen wanneer het weer winst maakt; de erp-markt en het koopgedrag van klanten zijn te onvoorspelbaar. Verder is een verschuiving van back- naar frontoffice waarneembaar.
Oracle maakte vorige week bekend 150 consultancy-banen te schrappen op erp-gebied. Als oorzaak noemt het het teruglopen van de vraag naar traditionele erp-software door het 2000-probleem. Tegelijkertijd werft Oracle mensen voor groeimarkten op softwaregebied: elektronische handel en klantbeheer. Volgens de woordvoerster van Oracle Nederland staan in ons land geen arbeidsplaatsen op de tocht. "In Nederland zoeken we zelfs mensen voor erp-consultancy. Maar ook in onze organisatie vindt er een verschuiving plaats van backoffice naar frontoffice."
Als het 2000-effect afneemt, trekt de erp-markt langzaam aan, zo luidt de algemene verwachting. Wanneer die opleving plaatsvindt, is lang onduidelijk geweest. "Dat zal in de loop van 2000 gebeuren. Ondertussen volgen de meeste erp-leveranciers de juiste strategie: het ontwikkelen van applicaties voor de toekomst", aldus Steve Kohn, analist van Soundview Technology. Erp-producten ontberen volgens Kohn nog Internet-technologie en oplossingen voor het aan elkaar knopen van bedrijfsprocessen in de toeleveringsketen. "Het gaat ze wel lukken, maar dat kost tijd. Dit jaar is een traumatische overgangsperiode voor de meeste applicatieleveranciers."
Gezien de relatief lage penetratiegraad van erp-software, zo'n 20 procent, is er nog ruimte voor traditionele backoffice-software, ondanks de verschuiving naar frontoffice-applicaties.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.