Compaq onthult toevoegingen Alpha-lijn

Computerfabrikant Compaq presenteert volgende week nieuwe hardware en software voor zijn Alpha-processorplatform. Het concern onthult enkele nieuwe servermodellen met chips die kloksnelheden halen van 466 en 500 MHz.

Het zwaarste model, de Alpha Server ES/40, bevat maximaal vier processoren van 500 MHz. Deze chiplijn wordt nog verder uitgebouwd, onder meer door Alpha-producent Samsung.
Dit Koreaanse bedrijf heeft de huidige EV6 21264 Alpha-processor verkleint naar een 0,25 micron-productieproces. Hierdoor zou de chip een kloksnelheid van minstens 667 MHz halen. Compaq wil zijn TurboLaser-reeks servers uitrusten met deze verkleinde Alpha die dan op 700 MHz moet draaien. De aanstaande Wildfire-reeks krijgt 767 MHz Alpha-chips.
Tegen het einde van dit jaar moet Compaqs processorplatform 833 MHz halen; begin volgend jaar kan het de grens van 1 GHz doorbreken. Het bedrijf streeft ernaar de vierde generatie Alpha, de EV7, eind volgend jaar gereed te hebben om daarmee te kunnen concurreren met Intels eerste 64-bit processor, de Merced. EV8, bekend onder de codenaam Arana, volgt eind 2001 en moet Merced-opvolger McKinley weerstaan met kloksnelheden van 1,2 tot 1,4 GHz. De ontwikkeling van EV9 en EV10 is al gaande.
Ook op het softwarefront zijn ontwikkelingen rond Alpha gaande. Compaq onthult volgende week naast de hardware ook nieuwe software voor zijn Alpha-platform. Deze bestaat uit de nieuwste versie van Tru64 Unix, voorheen bekend als Digital Unix, en een opwaardering van TruCluster V5. Die clusteringsoftware maakt het mogelijk groepen van Unix-systemen te gebruiken als één enkele, grote machine.
Verder wil Microsoft op zijn Windows hardware-bijeenkomst WinHEC volgende week een 64-bit versie van zijn besturingssysteem demonstreren op Alpha-computers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.