HP noemt cijfers 'onder de doelstellingen'

Hewlett-Packard komt met cijfers over het tweede kwartaal die de verwachtingen van de financiële markten overtreffen. Het bedrijf zelf noemt de resultaten echter 'nog behoorlijk onder de doelstellingen'.

De netto winst groeide het tweede kwartaal, dat liep tot 30 april, van 685- naar 918 miljoen dollar. De omzet steeg met vierhonderd miljoen dollar tot 12,4 miljard. Het bedrijf behaalde meer dan de helft van de omzet in de VS, waar voor 5,4 miljard werd verkocht. De omzet in Europa beliep 4,5 miljard dollar, en die in Azië 1,9 miljard.
HP's chief financial officer Bob Wayman noemt de beperkte omzetgroei het opvallendste zwakke punt in de cijfers. "In Azië waren de resultaten echter aanzienlijk beter dan een jaar geleden." De gemiddelde prijs van inkjet-printers blijft dalen, maar de omzet uit toebehoren als cartridges 'groeide fenomenaal', aldus een manager. Een sterke impuls ging daarbij volgens het bedrijf uit van pagina's die vanuit het Internet worden afgedrukt.
Ingrijpende veranderingen waar het bedrijf voor staat, zijn het zoeken van een nieuwe topman, omdat chief executive officer Lewis Platt opstapt, en het definiëren van een nieuwe marktstrategie. HP lijkt zijn kaarten te gaan zetten op e-handel en andere Internet-diensten, maar was naar eigen zeggen laat met het inzien van de mogelijkheden van Internet. De nieuwe topman moet volgens HP iemand zijn die snel een impuls aan de activiteiten op het gebied van e-handel kan geven.
De afgelopen maanden stonden voor HP verder in het teken van de introductie van de N-klasse Unix-server en de opslagsystemen van Hitachi, die het gaat verkopen. Het concern noemt de Unix-activiteiten als een belangrijke oorzaak van de beperkte omzetgroei; de afzet van Unix-servers daalt jaar op jaar. HP waarschuwt dat de gehele Unix-divisie daarvan de negatieve gevolgen kan ondervinden in het lopende kwartaal.
Bij de presentatie van de cijfers maakte HP de overname van Dazel bekend. Dazel maakt software die een centrale rol speelt bij het versturen van documenten naar en vanuit een bedrijf. Daarmee zijn sneller afdrukken op veel verschillende printers te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.