L&H past jonge investeringsplannen aan

Jo Lernout en Pol Hauspie, oprichters van het Belgische spraaktechnologie-bedrijf Lernout & Hauspie (L&H), passen hun pas gelanceerde investeringsplan aan. Dit gebeurt onder druk van aandeelhouders en adviseurs.

Deze groep wijst erop dat L&H in dezelfde valkuil zou kunnen vallen als Baan. Daar kwamen stichters Jan en Paul Baan in een kwaad daglicht te staan door onduidelijke financiële transacties tussen Baan Company, de investeringsmaatschappij Baan Investment (later Vanenberg Holding) en privé-investeringen.
Lernout & Hauspie wilden een deel van hun verworven kapitaal investeren in interessante nieuwkomers op het gebied van spraaktechnologie. Zij richtten begin januari de dochtermaatschappij L&H Investment Company op, dat van start ging met een beginkapitaal van 186 miljoen dollar. L&HIC werd financieel gewaarborgd door de helft van het belang van 20 procent dat beide heren in L&H hebben. Inmiddels is deze opzet veranderd. Lernout & Hauspie hebben een minderheidsbelang in L&HIC hebben genomen en de rapportagestructuur aan de aandeelhouders is inzichtelijker geworden.
L&HIC is een van de drie investeringsprojecten van het tweetal (de zogehetentech farming-investeringen). De andere twee zijnFlanders Language Valley, een soortTwinning Center voor spraaktechnologie, en FLV NOP, een non-profit-organisatie voor de ondersteuning en scholing van startende ondernemers. De bijdrage van Lernout & Hauspie aan FLV NOP is overigens verhoogd van vijftien miljoen naar honderd miljoen dollar. Verder hebben Lernout & Hauspie een nieuw R&D-laboratorium opgericht onder de naam Sail (Speech, Artificial Intelligence and Language Laboratories). Sail moet de interne R&D-afdeling van L&H ondersteunen en biedt werk aan 250 onderzoekers, ontwikkelaars en taalkundigen in België, de Verenigde Staten en Duitsland. Lernout & Hauspie willen een belang van 20 procent in Sail nemen en zoeken naar privé-investeerders voor aanvullende financiering.
Tegelijkertijd met de poging om de investeringsstructuur helderder te maken, kondigt L&H ook nog een reorganisatie aan. Om recente acquisities organisatorisch beter in te passen worden de huidige vier divisies teruggebracht tot drie: 'technologie en oplossingen', 'applicaties' en 'dienstverlening'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.