Microsoft krijgt vijf divisies

De belangrijkste verandering als gevolg van de reorganisatie bij softwaregigant Microsoft is het ontstaan van vijf divisies. Het bedrijf uit Redmond zegt daarmee zijn producten beter op de vraag van de klanten aan te kunnen sluiten.

Directeur Bill Gates spreekt in dit verband van "een natuurlijke stap, die ons wendbaarder zal maken."
De nieuw te vormen bedrijfsonderdelen zijn 'Grote bedrijven en Windows', 'Consumenten en commercie', 'Software-ontwikkeling', 'Bedrijfsproductiviteit' en 'Thuisproducten (bijvoorbeeld spelletjes)'. Daarmee stapt Microsoft over op een organisatie naar markten, in plaats van een naar producten. Momenteel zijn de 29.000 werknemers van het bedrijf verdeeld over drie divisies: besturingssystemen, applicaties en andere activiteiten.
Microsoft wil volgens Gates tevens meer werk gaan maken van Internet. Behalve software voor thuis en kantoor, gaat het concern zich richten op 'mobiele systemen'. Als voorbeeld noemt Gates de divisie Consumenten en commercie, die zich zal gaan toeleggen op elektronische handel. "We zien als toekomst een wereld waarin mensen ieder apparaat, te allen tijde, overal kunnen gebruiken."
Een analist van Summit Strategies meent dat de veranderingen vooral cosmetisch van aard zijn. "Onder de top blijft het bedrijf georganiseerd naar productlijnen en grote veranderingen daarin zijn niet te verwachten."
Gates stelde bij de presentatie van de plannen nadrukkelijk dat deze geen resultaat zijn van de antitrustzaak die het bedrijf met Justitie uitvecht. Opsplitsing van Microsoft is daarom niet aan de orde. Naar verwachting komen vertegenwoordigers van beide partijen vandaag bijeen om tot een schikking te komen. Volgens voorzitter E. Black van de Computer & Communications Industry Association blijkt uit de voorgenomen reorganisatie dat Microsoft 'meer dan ooit een monopolist is'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-30T00:00:00.000Z Redactie Computable