Harde schijf in type II PC-kaart

Calluna Technology is erin geslaagd een harde schijf te ontwikkelen in creditcard-formaat. Deze ultradunne kaart is een zogeheten type II PC-kaart (Pcmcia), het is vijf millimeter hoog en heeft een opslagcapaciteit van 260 megabyte.

Tot voor kort fabriceerde de bouwer, het Schotse bedrijf uit Glenrothes alleen wisselbare harde schijven met een dikte van 10,5 millimeter, het type III PC-kaart. De hoogste opslagcapaciteit van deze modellen is 1040 megabyte. Begin jaren negentig dachten fabrikanten van harde schijven dat binnen enkele jaren iedereen dit soort compacte harde schijven op zak zou dragen. Tegenwoordig vormen Pcmcia-harde schijven echter een zeer kleine niche, die steeds meer concurrentie ondervindt van kaarten met flashgeheugen.
De type II kaart is van Calluna's dikkere harddisks afgeleid. Het schijfje wisselt zijn data uit met een snelheid van 5,9 megabyte/s. Er is tevens een 128 Kbyte cachebuffer aan boord waarmee kleinere bestanden met snelheden van 20 MB/s kunnen worden uitgelezen. Productie zal binnen drie maanden van start gaan. De verwachtte prijs ligt rond de 700 gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable