Peoplesoft voor de rechter gesleept

Amerikaanse aandeelhouders hebben een aantal rechtszaken aangespannen tegen erp-leverancier Peoplesoft. Zij beschuldigen het bedrijf ervan misleidende informatie te hebben gegeven over de financiële resultaten.

Het Amerikaanse Peoplesoft is specialist inhuman resources-toepassingen en was tot voor kort de hardst groeiende erp-leverancier.
Directeur Arjen Koonings van Peoplesoft Benelux is ervan overtuigd dat er geen enkele grond is voor de aanklacht van de advocaten van de aandeelhouders. Volgens Koonings heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) met terugwerkende kracht een aantal regels veranderd waar meer softwarebedrijven last van ondervinden. "De aanklachten hebben geen enkel effect op de Benelux-organisatie", aldus de directeur.
Vorige week maakte Peoplesoft tegenvallende financiële resultaten bekend. De winst over het vierde kwartaal kwam uit op veertig miljoen dollar, gelijk aan de winst vorig jaar, en stemde de financiële wereld niet tevreden. Peoplesoft kondigde prompt een reorganisatie aan waarbij 430 banen moeten verdwijnen. Dit komt overeen met 6 procent van het personeelsbestand.
Op het moment dat Peoplesoft de resultaten bekendmaakte, beschuldigde het advocatenkantoor Weiss & Yourman de erp-leverancier van het geven van misleidende informatie over de financiële resultaten en diende het een aanklacht in. De onderneming zou tussen 4 februari 1997 en 28 januari 1999 financiële regelgeving hebben overtreden. Juristen van het kantoor Faruqi & Faruqi dienden een vergelijkbare aanklacht in. In het laatste geval gaat het om eenclass action lawsuit, een rechtszaak namens een aantal aandeelhouders waarbij andere gedupeerden zich kunnen aansluiten. Het kantoor spreekt over 'onjuiste boekhoudmethoden voor ontwikkelkosten in verband met bepaalde acquisities'. Nadat de reorganisatie en de rechtszaken openbaar werden gemaakt, zakte de beurskoers van Peoplesoft met 12 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable