Java rukt op naar de datafoon

Sun Microsystems en het GSM-consortium Symbian hebben een overeenkomst gesloten om Java te gebruiken in Epoc, het besturingssysteem voor draagbare communicatie-apparaatjes. De voorlopige overeenkomst is een forse klap voor Windows CE, het besturingssysteem van concurrent Microsoft.

Ceo Scott McNealey van Sun Microsystems sprak op een persbijeenkomst op de Cebit-beurs in Hannover (Duitsland) de verwachting uit dat de eerste apparaatjes met het nieuwe besturingssyteem voor eind december op de markt zullen verschijnen. Hij heeft al een op Java gebaseerde PalmPilot van 3Com in zijn handen gehad, vertelde hij.
Symbian is een in juni 1998 opgerichte joint venture van Nokia, Motorola, Ericsson en Psion, gericht op de verdere ontwikkeling van het Epoc besturingssysteem voor de nieuwe generatie palmcomputers annex GSM-telefoons. Met Epoc is Symbian in een felle concurrentieslag gewikkeld met het concurrerende besturingssysteem Windows CE van Microsoft. "Dit brengt Symbian een stap dichter bij dominantie van de markt voor intelligente draagbare telefoons", aldus een analist van Nomura International.
"Met het aanwenden van Java ontlopen we het debat over dit computersysteem versus dat systeem", aldus een woordvoerder van Psion. Het Britse bedrijf houdt op de Cebit drie voorbeelden ten doop van de nieuwe generatie palmcomputers, waarin al Java-code verwerkt zit.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-18T00:00:00.000Z Redactie Computable