Apple's Quicktime krijgt Java-jasje

Apple probeert meer ontwikkelaars naar zijn multimediaplatform te lokken door een Quicktime-uitvoering voor Java te ontwikkelen. De eerste bètaversie van die software is inmiddels al verkrijgbaar op de website van de leverancier (http://www.apple.com/).

Quicktime biedt ontwikkelaars een reeks hulpmiddelen voor het scheppen van beeldmateriaal, geluid, video, tekst, virtuele realiteit en driedimensionale beelden. De software werkt op Macintosh- en Windows-computers.
De nieuwe Quicktime-uitvoering heeft een object-georiënteerd Java-raamwerk om de ontwerpfuncties heen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars multimedia-data maken en weergeven via Java-applicaties. De software is in wezen dan ook een Java-applet die de Quicktime-api's (application program interfaces) weergeeft als een reeks Java-klassen.
Het toepasselijk genaamde Quicktime for Java is echter geen volledige implementatie van Apple's multimedia-api's in de Java-taal. Het biedt simpelweg een verbinding, inclusief vertaalslag, met de Quicktime-software, die dan ook reeds geïnstalleerd moet zijn.
Toch is dit volgens kenners het eerste, volwassen multimedia-raamwerk voor Java. Sun Microsystems' alternatief, Java Media Framework, zou op bepaalde punten tekort schieten. Een bèta van de sterk verbeterde versie 2.0 van die software is nu verkrijgbaar. De uiteindelijke versie is waarschijnlijk na de zomer pas gereed. De functionaliteit van Suns alternatief zou bovendien achterlopen op die van Quicktime.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.