Microsoft verwijdert serienummers

Microsoft biedt softwarelapmiddelen om de omstreden serienummers uit zijn programmatuur te verwijderen. Vorige week werd bekend dat Windows 98 een 'global unique identifier' (gui) genereert voor elke computer waar het op draait. Office 97 verwerkt dat identificatienummer in aangemaakte documenten.

Verder belooft Microsoft alle bestanden die het eventueel heeft met de Windows-serienummers te wissen. Het bleek namelijk dat gebruikers die zich registreerden bij Microsoft ook ongemerkt dat nummer doorgaven aan de leverancier. Dit was ook het geval wanneer die gebruikers aangaven geen persoonlijke informatie te willen vrijgeven.
Microsoft ontkent dat het bewust nummers opvraagt en bewaart. "Indien Windows inderdaad gui-nummers doorgeeft, is dat slechts een programmeerfoutje", verklaarde een Amerikaanse woordvoerder vorige week. Ondertussen springen privacy-voorstanders uit hun vel dat de mogelijkheid consumenten ongewild te identificeren überhaupt bestaat.
Jason Catlett, president van privacy-groep Junkbusters, heeft formele klachten ingediend bij de Amerikaanse Handelscommissie (FTC) en Trust-E. Die laatstgenoemde organisatie reguleert het Internet-privacybeleid van bedrijfswebsites en geeft daarvoor een goedkeuringswaarmerk af om klanten gerust te stellen.
Microsoft is partner van Trust-E en doneert jaarlijks honderdduizend dollar aan de instelling. Trust-E heeft inmiddels verklaard dat de softwareleverancier zijn waarmerk niet heeft geschonden. Dat besluit is echter gebaseerd op een technisch detail; de 'overtreding' vond namelijk niet op de site van de softwarereus,http://www.microsoft.com, plaats. "Het gaat hier wel om een forse inbreuk op het vertrouwen van consumenten, maar onze inmenging begint en eindigt bij de website", aldus directeur Susan Scott van de beleidsgroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.