Australië wil censuur op Internet

De Australische overheid wil Internet-aanbieders verplichten ongewenste sites van hun netwerken te weren. De regering in Canberra denkt met name aan pagina�s met informatie die tot wetsovertreding kan leiden en aan pornografie.

Minister van Communicatie Richard Alston geeft als voorbeelden dat het 'niet onmogelijk is' handleidingen voor het maken van bommen of lijsten met pedofielen te vinden. "Als er geen wettelijke belemmeringen komen, is het niet mogelijk om bijvoorbeeldsnuff movies te blokkeren of andere zaken tegen te houden die totaal onacceptabel zijn." De wet die Alston afgelopen vrijdag het parlement voorlegde, behelst de mogelijkheid tot het verwijderen van sites waarover bij de Australian Broadcasting Authority klachten binnenkomen.
De IT-sector reageert afwijzend. Directeur Peter Coroneos van de Internet Industry Association (IIA) stelt dat het moeilijk zal zijn iedere keer als er pagina�s als ongewenst worden aangemerkt, deze bij zevenhonderd aanbieders te blokkeren. Aanbieder Healey wijst op de verhoogde kosten die de door de regering verlangde procedure met zich meebrengt. Bovendien verwijten zij de regering dat deze de sector niet voor inspraak heeft uitgenodigd. De IIA heeft drie jaar gewerkt aan een gedragscode. Die lijkt nu overbodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.