EMC werkt aan geïntegreerde opslag

Opslagleverancier EMC introduceert software en systemen voor grootschalige Enterprise Storage Networks (ESN). De Symmetrix-systemen hebben een opslagcapaciteit van negen terabyte - ongeveer twee en een kwart miljard pagina's tekst - in één geïntegreerd opslagsysteem.

Naast de vernieuwde Symmetrix-systemen biedt EMC enkele softwareproducten die vooral zijn bedoeld om netwerken vanuit één centraal punt te beheren. De nieuwe software voor Symmetrix bevat bijvoorbeeld ondersteuning van netwerk-switching en migratie van Scsi-connecties naar glasvezelnetwerken. Het softwareproduct Powerpath biedt nuload-balancing voor clusteromgevingen van Unix of Windows NT-configuraties.
Met het ESN-concept borduurt EMC voort op Storage Area Networks (SAN), netwerken gebaseerd op glasvezel-gebruik. Door de snelheid van het transport via glasvezel kunnen bestanden over flinke afstanden worden verstuurd tussen servers en opslag. Bij de traditionele (parallelle) Scsi-kanalen is er een afstandslimiet van 25 meter tussen de computer en het opslagsysteem.
Volgens Dataquest groeit de markt van data-opslag van tien miljard dollar in 1997 naar 35 miljard dollar in het jaar 2001. Deze opslaghonger wordt vooral veroorzaakt door datapakhuizen, video-diensten en webservers. EMC streeft naar een omzet van tien miljard dollar in het jaar 2001. Het is marktleider, maar heeft wel te maken met geduchte concurrentie. Compaq is, na de overname van Digital, in het bezit van technisch goede producten. Ook IBM haalt een flinke omzet uit opslagsystemen, maar vooral als leverancier van harde schijven die EMC en andere leveranciers in hun systemen gebruiken. Seagate is de andere grote leverancier van harde schijven. Veritas en Legato leveren software voor opslagsystemen.
Gartner Group plaatst kritische kanttekeningen bij EMC's doel om in 2001 een omzet van tien miljard dollar te halen. "Het voelt de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Dit betekent dat er niets mis mag gaan in het ontwikkelen van nieuwe producten, want dan is het gedaan met de klandizie", stelt Eric Rocco van Gartner Group. De geschiedenis van de IT leert dat een jaarlijkse groei in getallen van twee cijfers op den duur afvlakt. IBM, Digital en Oracle dachten ooit dat er aan hun groei geen eind zou komen. Rocco vraagt zich af hoe EMC reageert als de groei over een paar jaar afvlakt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.