Apple's 'open source' krijgt kritiek

De 'Public Source'-licentie van Apple Computer is onderhevig aan kritiek van enkele prominente leden van de 'open source'-gemeenschap. Deze opzet zou de Macintosh-fabrikant teveel macht geven over de openheid en eventuele wijzigingen van de software.

Een aantal bekende 'open source'-voorvechters hebben een document opgesteld waarin zij de semi-open aanpak van Apple bekritiseren. Deze mensen zijn Bruce Perens, voornaamste auteur van de Open Source Definition, Wichert Akkerman, projectleider van de Linux-distributie Debian, en Ian Jackson, president van de organisatie Software in the Public Interest.
Veel van de softwarecode die het bedrijf nu vrijgeeft, is oorspronkelijk afkomstig van de Carnegie Mellon- en Berkeley-universiteiten en reeds verkrijgbaar onder open licenties. "Apple heeft sommige individuele bestanden grondig gewijzigd ten opzichte van de pre-Apple-versies. In die gevallen moet de oorspronkelijke licentie zijn geldigheid behouden en niet de Apple Public Source License toegevoegd krijgen", aldus de drie experts.
Zij stellen verder dat de licentie Apple de mogelijkheid geeft eenzijdig alle rechten op de softwarecode in te trekken. Perens heeft dergelijke kritiek al eerder geuit op IBM's semi-open licenties voor diens Java-compiler Jikes.
De 'open source'-voorstanders maken zich ook zorgen over een deel van Apple's semi-open licentie dat stelt dat iedereen die wijzigingen aanbrengt in de code, dit moet melden aan het bedrijf. "De teloorgang van Apple lijkt niet waarschijnlijk voor de nabije toekomst, maar wanneer dat toch mocht gebeuren, ligt al die code vast." De drie stellen voor dat Apple genoegen moet nemen met openbare publicatie op bijvoorbeeld websites van de codewijzigingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.