Domeinbeheer begint aan concurrentie

Domeinnaambeheerder Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) heeft zijn richtlijnen bekendgemaakt voor bedrijven die de domeinnaammarkt wilden betreden.

De Amerikaanse overheid implementeert dit jaar eindelijk zijn plannen om het registreren van Internet-adressen uit handen te nemen van de door diezelfde regering aangestelde monopolist Icann.
In een testfase, die duurt van april tot juni, mogen slechts vijf bedrijven domeinnamen registreren. Blijkt die test een succes, dan zal de markt zich openstellen voor alle organisaties die beantwoorden aan de juist onthulde richtlijnen van de Icann.
Volgens Icann-president Mike Roberts zijn de gepubliceerde toelatingseisen in wezen afgeleid van de schets die de instelling vorige week vrijgaf voor commentaar. In totaal heeft dit ongeveer vijftig reacties opgeleverd; de Icann heeft deze opgenomen in de officiële richtlijnen, aldus Roberts. Hij verzekert dat er geen grote wijzigingen zijn doorgevoerd door de staf en juristen van zijn organisatie.
Een potentieel struikelblok vormt de vergoeding die de Icann ontvangt van elke nieuwe domeinregistreerder. Volgens critici komt dit in wezen neer op een belastingheffing die de zakken van de huidige monopolist spekt. Bedrijven die aan domeinregistratie willen doen, moeten de Icann een som betalen die is gebaseerd op het aantal registraties dat zij verwerken. Het daadwerkelijke bedrag is nog niet vastgesteld, maar volgens Roberts zal het maximaal één dollar per naam zijn. Hij verwacht dat dit begin april vastgelegd wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.