Miljoenste Europese domein in april

Het aantal nationale Internet-domeinen in Europa is het afgelopen jaar verdubbeld tot ruim achthonderdduizend, zo blijkt uit gegevens van de Ripe, de organisatie van Europese Internet-aanbieders te Amsterdam. De groei in Europa zal dit jaar echter afvlakken.

De toename kwam vooral door de groei van de Duitse domeinen, met 150 procent van tachtigduizend naar ruim tweehonderdduizend. Het aantal Nederlandse domeinen verdubbelde volgens de Nederlandse Internet-registratie Sidn met bijna dertigduizend tot 56 duizend. Naar verwachting wordt in april het miljoenste Europese domein geregistreerd.
Nederland deed het met een groei van 114 procent beter dan het Europees gemiddelde, dat op 93 procent ligt. Duitsland heeft de meeste domeinen, gevolgd door Engeland, Denemarken en Nederland, dat de vierde plaats op de ranglijst behield. Denemarken heeft het grootste aantal domeinen per inwoner: één op 85 (Duitsland: één op 390; Nederland: één op 285).
Het eind van de grote stijgingen komt dit jaar in zicht, zo voorspelt de Bremense wetenschapper dr Mario Hilgemeier (http://www.is-bremen.de/~mhi/). Hij verwacht dat de stijging in 1999 ongeveer een kwart lager zal zijn dan in 1998. Een inhaalslag is nog te verwachten in ondermeer Frankrijk, dat met dertigduizend nationale domeinen ver achterloopt. De grote aantallen nationale domeinen in Oostenrijk (.at) en Tsjechië (.cz) wijzen op een snelle ontwikkeling van het WWW daar.
De cijfers zijn vertekend doordat de .com-domeinen van Europeanen en Europese organisaties niet meetellen. Verder is het aantal andere nationale domeinen in Europese handen, zoals .tv, .is en .nu, onbekend. Met de .com getallen opgeteld bij de nationale domeinen blijven de eerste vier plaatsen voor Duitsland, Engeland, Denemarken en Nederland, maar staat Frankrijk op de vijfde plaats.
Voor dit jaar gelden gewijzigde regels voor naamtoewijzing. Daardoor zal het aantal .com-domeinen in Europese handen minder snel groeien. Nu voelen veel Europese bedrijven zich gedwongen een Amerikaans .com- of een ander buitenlands domein te kiezen, omdat ze in eigen land vaak niet de naam kunnen krijgen die ze hebben willen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-03T00:00:00.000Z Redactie Computable