Sun overweegt vrijgeven Solaris

Sun Microsystems loopt warm voor het idee van 'open' ontwikkeling van zowel software als hardware. Het wil het ontwerp van zijn Sparc- en Picojava-processoren dit jaar nog deels vrijgeven en overweegt hetzelfde voor zijn Unix-variant Solaris.

Vorige maand al lanceerde de computerfabrikant zijn Community Source-licentiemodel, waarbij het de broncode van Java deels vrijgeeft. Ontwikkelaars hoeven volgens dit 'half open'-model niet meer van tevoren royalties te betalen, maar doen dat pas zodra zij zelf een commercieel product uitbrengen op basis van de Sun-technologie. Hiermee wil Sun de ontwikkeling van zijn producten versnellen en mogelijke fouten eerder ontdekken en herstellen.
Het besturingssysteem Solaris is omringd door een minder duidelijke 'open' strategie. Woordvoerder Nam LaMore meldde dat het bedrijf op termijn al zijn producten, waaronder ook Solaris, wil uitbrengen onder het Community Source-licentieprogramma. Marketingdirecteur Brian Croll van de Solaris-divisie is iets gereserveerder. Hij zegt dat Sun momenteel diverse mogelijkheden evalueert. "We overwegen zeker alle opties, maar we kunnen nu nog niet zeggen wat we gaan doen op het gebied van open source." De topman bevestigt wel dat Community Source de centrale strategie voor Sun wordt. "Maar de details moeten nog ingevuld worden", aldus Croll.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.