Intel toont Gigaherz-chip

Intel heeft deze week op zijn conferentie voor ontwikkelaars een prototype van zijn Pentium III-processor gedemonstreerd die een kloksnelheid van 1 GHz haalt. De chipproducent wist deze prestatie te realiseren dankzij speciale koeltechnieken voor de processor, zoals die van koelingsexpert Kryotech.

Vice-president Albert Yu, die het prototype toonde, benadrukt echter dat commerciële versies van deze chip pas tegen eind 2000 of begin 2001 op de markt verschijnen. "Dit is een technologiedemonstratie. Ik zou dit niet aanraden voor mensen thuis."
Andere chipfabrikanten hebben ook al experimentele processoren ontworpen die de grens van 1 GHz halen, erkent Yu. Intel claimt echter als eerste een processor voor algemene doeleinden (ofwel cisc, complex instruction set computing) die snelheid te laten halen.
De producent komt het tweede kwartaal van dit jaar met een Pentium III op 550 MHz, gevolgd door een 600 MHz-exemplaar in de tweede helft van 1999. Laatstgenoemde chip zal geproduceerd zijn op basis van 0,18 microntechnologie. Het gedemonstreerde gigahertz-prototype is nog gemaakt met de huidige 0,25 microntechnologie. Volgende maand lanceert Intel de zware Xeon-variant van de Pentium III die begint op kloksnelheden van 450 en 500 MHz. Kort daarna volgt een versie op 550 MHz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.