Laptops krijgen eerste 0,18 micron-chips

Intel zal processoren met een formaat van 0,18 micron allereerst fabriceren voor draagbare computers. Vice-president Bob Jecman vertelde dit gisteren op Intels bijeenkomst voor ontwikkelaars in het Californische Palm Springs.

De processorproducent lanceert in de eerste helft van dit jaar nog een 366 MHz versie van zijn 0,25 micron Pentium II-chips voor mobiele computers. Rond midden dit jaar verschijnt een 0,18 micron-variant die de kloksnelheid opvoert naar 400 en 433 MHz, aldus Jecman. In de tweede helft van dit jaar lanceert Intel de eerste mobiele Pentium III-processoren, die ook op basis van 0,18 microntechnologie zijn geproduceerd. Deze chips zullen kloksnelheden bereiken van 400 tot voorbij de 600 MHz.
Bovendien biedt de overstap in het productieproces naar 0,18 micron een forse besparing in de stroomconsumptie van de processor. Gebruikers van laptops zouden 50 procent minder stroom nodig hebben voor een 0,18 micron-processor met dezelfde kloksnelheid als de 0,25 micron-tegenhanger.
Jecman demonstreerde ook een nieuwe technologie, Geyserville, die de prestatiekloof tussen desktop- en laptopcomputers moet verkleinen. Geyserville moet het mogelijk maken dat een 500 MHz Pentium III op volle snelheid opereert wanneer de computer op het stopcontact is aangesloten, terwijl de chip automatisch 'terugschakelt' naar 400 MHz op het moment dat de machine draait op de accu. Deze technologie brengt zowel de kloksnelheid als het voltage terug. Hierdoor presteert een processor in de 'batterij-stand' 20 procent minder, terwijl hij 40 tot 50 procent minder elektriciteit verbruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.