Sun wil ook Sparc-ontwerp vrijgeven

Sun Microsystems wil ook het ontwerp van zijn Sparc-microprocessoren deels vrijgeven middels zijn Community License-initiatief. Eerder deelde het bedrijf al de broncode van Java 2 met de ontwikkelaarsgemeenschap door dit 'half open' licentiemodel.

Hiermee wil Sun de ontwikkeling van zijn producten versnellen, en daarnaast mogelijke fouten eerder ontdekken en herstellen. Ontwikkelaars hoeven volgens het Community-model niet meer vooraf royalties te betalen, maar doen dat pas zodra zij zelf een commercieel product uitbrengen op basis van de Sun-technologie.
De computerfabrikant wil eind deze maand zijn intellectuele eigendom over het ontwerp van de Picojava-chip vrijgeven. De 32-bit Sparc V8-architectuur volgt tegen het eind van de zomer. Het ontwerp van de 64-bit Sparc V9 komt eind dit jaar in 'open' handen.
Sun zegt alles beschikbaar te stellen dat een potentiële oem-fabrikant nodig heeft, tot aan het punt van de daadwerkelijke productie van de processoren. Op dat punt wil Sun dat er een commerciële overeenkomst wordt gesloten, inclusief licentievergoedingen voor elk product. De leverancier zegt toe zijn royaltievergoedingen niet te verhogen om zo het verlies van licentiegelden vooraf te compenseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable