Microsoft heeft patent op webstandaard

Microsoft heeft eerder deze maand een patent verkregen op de webtechnologie 'cascading style sheets'. Deze technologie is enige tijd terug door het World Wide Web Consortium (W3C) uitgeroepen tot standaard.

Microsoft is zelf lid van het W3C, maar had de andere leden niet meegedeeld dat het een patent zou aanvragen voor deze technologie. Dit zorgde voor ophef onder zowel de overige W3C-leden als software-ontwikkelaars, aangezien Microsoft hiermee het alleenrecht zou hebben op een fundamentele pijler van Internet. 'Cascading style sheets' zijn in wezen voorgevormde mallen die het ontwikkelen en onderhouden van websites goedkoper maken.
Microsoft heeft inmiddels al verklaard dat het de patentaanvraag niet expres heeft 'verzwegen' en dat het de technologie gratis in licentie zal geven aan anderen. Critici maken zich echter vooral druk over de frictie tussen patenten en standaarden. Het Amerikaanse Patent and Trademark Office is nu namelijk begonnen aan het toekennen van patentaanvragen die diverse jaren terug zijn ingediend, toen Internet nog nauwelijks commercieel aantrekkelijk was.
"Het web functioneert omdat iedereen het eens is over de onderliggende technologische standaarden. Dat werkt niet als elk bedrijf zijn eigen web op basis van eigen technologieën zou ontwikkelen. Dan zou er namelijk helemaal geen web zijn", zegt W3C-directeur Daniel Weitzner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.