IBM roemt systeem-op-chip

IBM is er in geslaagd goedkope dram-chips (dynamic random access memory) te integreren op één logische processor zonder functionaliteitsverlies. Het bedrijf zegt hiermee een commercieel aantrekkelijk systeem-op-een-chip te kunnen fabriceren.

IBM verwacht dat de eerste commerciële implementaties van deze technologie op het gebied van zware communicatie-apparatuur zullen liggen. IBM's eigen netwerkdivisie en andere datacommunicatiefabrikanten, die vooralsnog niet bij naam genoemd worden, zullen die toepassingen produceren. De eerste mobiele telefoons die op één chip draaien, komen waarschijnlijk in 2001 op de markt.
De computerreus schat dat het inbedden van geheugen op de logische processor een besparing van 25 procent oplevert voor de kostprijs van de elektronica. Logischerwijs zal deze innovatie leiden tot het vervangen van grote, kostbare sram-chips (synchronous random acces memory) door dram's. Sram is momenteel met name in gebruik als het directe cache-geheugen van conventionele microprocessoren.
IBM zegt echter dat zijn nieuwe technologie niet zal dienen voor het vervangen van bestaande dram-chips, aangezien het knelpunt in hedendaagse systemen vooral bij het cache-geheugen ligt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.