Intel blijft teleurstellende cijfers boeken

Processorfabrikant Intel presenteert voor het tweede opeenvolgende kwartaal teleurstellende cijfers. In het derde kwartaal daalden de netto-inkomsten vergeleken met het derde kwartaal van 1998 met 6,5 procent tot 1,46 miljard dollar (ruim drie miljard gulden).

Die daling laat zich vooral verklaren door tegenvallende bruto winstmarges en lager dan verwachte verkoopprijzen. De omzet in het derde kwartaal steeg namelijk wél: van 6,73 miljard dollar (13,9 miljard gulden) in 1998 tot 7,33 miljard (15,1 miljard gulden) nu. Dat is een toename van 8,9 procent.
Een andere verzachtende factor is de 333 miljoen dollar die Intel het afgelopen kwartaal heeft uitgegeven aan acquisities. Daardoor moest het bovendien nog 121 miljoen dollar aan schulddelging afboeken. Als die bedragen niet in de cijfers worden meegerekend, is sprake van een winst per aandeel van 55 dollarcent, in plaats van de 42 dollarcent die nu is gepresenteerd. Een jaar geleden bedroeg de winst per aandeel in het derde kwartaal nog 44 dollarcent. Overigens ligt ook de winst van 55 dollarcent per aandeel onder de 57 cent die analisten hebben voorspeld.
Desalniettemin heeft Intel de blik vooruit gericht. Voorzitter en ceo (chief executive officer) Craig Barrett maakte gisteren bijvoorbeeld wereldkundig dat binnen een jaar 100 procent van de omzet moet worden gehaald uit online-verkoop. Op dit moment haalt de Amerikaanse chipbakker elke maand een miljard dollar aan omzet uit de verkoop via websites. Dat is ongeveer eenderde van de totale omzet. Volgens Barrett zal dat aandeel enorm snel toenemen, omdat steeds meer bedrijven en toeleveranciers overstappen op de online-aankoop van IT-producten en -diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.