Millennium-arbeidspool mislukt

'Mismanagement' (PvdA-parlementariër Marja Wagenaar) en 'een beetje beschamend' (VVD-minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken). Twee kwalificaties die vorige week in de Tweede Kamer werden toegekend aan het debacle rond de arbeidspool van 2000-werkers.

Wagenaar vraagt zich af waarom IT-bedrijven grote moeite hebben om 2000-reparateurs te vinden en tegelijkertijd duizenden mensen, door het Millennium Platform opgetrommeld voor de nationale 2000-operatie, wachten op werk.
Volgens Jorritsma resulteerde de wervingscampagne van vorig voorjaar in vijfduizend inzetbare 2000-werkers. Bij Arbeidsvoorziening zijn achthonderd vacatures gemeld. Veertig mensen zijn echt geplaatst. De energiesector, die zo'n tweehonderd miljoen gulden en circa vierhonderd mensjaren in 2000 stopt, doet dat vooral met eigen mensen en huurt beperkt externe capaciteit in. Ook andere bedrijven trachten het met bestaand personeel rond te krijgen. Jorritsma: "Dat hadden we wel kunnen verwachten, want dat gebeurt bij de rijksoverheid ook."
Wagenaar wil weten waarom de IT-sector de personeelsnood niet lenigt met een beroep op de arbeidspool. Volgens Jorritsma heeft het ontbroken aan communicatie tussen Arbeidsvoorziening en IT-bedrijven. "Het is eigenlijk een beetje beschamend dat vraag en aanbod niet gekoppeld raakten." Wagenaar en CDA'er Maria van der Hoeven wensen meer inzicht in de oorzaken en een plan om betrokkenen, aan wie perspectieven zijn voorgehouden, alsnog iets te bieden. Jorritsma: "Er waren vacatures, maar vraag en aanbod vonden elkaar niet. Dat lag aan beide kanten."
Inmiddels is die koppeling volgens haar wel gelegd. Ze biedt ook enig soelaas: driehonderd arbeidspoolers kunnen aan het werk in een speciale ondersteuningsactie voor het midden- en kleinbedrijf. Verder roept ze het bedrijfsleven op alsnog vacatures aan te melden. Bovendien wil ze bevorderen dat gegadigden terecht kunnen bij partijen die april 1998 het Millennium Convenant sloten. Dat daar branche-organisatie Fenit en Arbeidsvoorziening onder waren, maakt de uitgebleven communicatie overigens nog merkwaardiger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable