Veel mensen vallen buiten PC-privé-boot

De werkgeversvereniging VNO-NCW wil begin februari overleg met de top van de belastingdienst over de PC-privé-projecten. Aanleiding is het uit de boot vallen van belangrijke groepen werknemers.

Met name productiepersoneel, magazijnbedienden en chauffeurs kunnen sinds kort moeilijk in aanmerking komen voor deze fiscale stimulans.
Nu de discussie over de financiële invulling van PC-privé-projecten (bijvoorbeeld vakantiedagen of dertiende maand inleveren) is afgerond, begint de fiscus ineens moeilijk te doen over het zakelijk gebruik. Tot eind november vorig jaar gaf elke inspectie een eigen uitleg aan het begrip zakelijk karakter. De meeste inspecties vonden het geen bezwaar als werknemers de computer thuis gebruikten om daar wegwijs op te raken. Dat is sterk veranderd sinds staatssecretaris Vermeend (Financiën) twee maanden geleden een nader besluit over de PC-privé-regeling publiceerde.
Het leren omgaan met een computer of algemene toepassingssoftware (tekstverwerking, spreadsheet) wordt niet meer als zakelijk gebruik bestempeld. In plaats daarvan kan de werknemer het zakelijk karakter aannemelijk maken met een ondertekende verklaring over de aard van het zakelijke gebruik en de periode waarin dit zal plaatsvinden. Als voorbeelden van zakelijk gebruik gelden een brief of nota schrijven. Ook overzichten of rapporten maken voor de dienstbetrekking valt er onder. Werknemers die overwegend productiewerk doen en zelden schriftelijk hoeven te rapporteren, worden daardoor uitgesloten.
In het bedrijfsleven leidt deze aanscherping van de normen tot veel onvrede. Juist mensen met lagere salarissen dreigen nu buiten de boot te vallen. Het valt binnen een onderneming ook moeilijk uit te leggen dat de ene werknemer wel mee mag doen en de andere niet.
Sinds begin 1997 wordt het computergebruik door werknemers gestimuleerd door de PC-privé-regeling. Onder bepaalde voorwaarden kan een werkgever onbelast computers met bijbehorende apparatuur, zoals printers, aan de werknemers in eigendom geven of uitlenen, dan wel een vergoeding voor het zakelijk gebruik van een computer verstrekken. Voor de waarde van deze apparatuur geldt een plafond van vijfduizend gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.