Encryptie-regels schaden bedrijven

De pogingen van de overheid om greep te krijgen of te houden op encryptie wakkeren de discussie erover aan. Particulieren en bedrijven moeten hun informatie net zo degelijk op slot kunnen doen als ze zelf willen, zo menen Isoc (Internet Society) en VNO/NCW.

Dit blijkt uit een debat over encryptie, georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Isoc, vorige week in de Balie in Amsterdam. De minister van Binnenlandse Zaken stelt een commissie in die moet adviseren over de samenhang tussen de Grondwet en IT. Deze commissie zal zich ook buigen over encryptie, die volgens velen juridisch sterk verwant is aan het briefgeheim.
Versleuteling is langzamerhand kinderspel, bijvoorbeeld met het populaire programma Pretty Good Privacy (PGP). Onzichtbare versleuteling is ook al een optie, doordat versleutelde bestanden onzichtbaar te integreren zijn in bijvoorbeeld MP3-bestanden of plaatjes. Om Internet-aanbieders te verplichten bestanden toegankelijk te maken voor justitieel onderzoek wordt als zinloos gezien.
Ook het systeem van sleutels deponeren bijTrusted Third Parties wordt als praktisch onhaalbaar gezien - nog afgezien van de vraag of zo'n regeling ooit waterdicht te maken is. Het debat was mede georganiseerd naar aanleiding van het Akkoord van Wassenaar, de recente overeenkomst tussen 33 landen waaronder Nederland en de VS, die regels stelt aan het gebruik van encryptie bij het verzenden van bestanden naar het buitenland. Op het moment is het ook voor Nederlanders al onwettig om bestanden met sleutels groter dan 56 kB naar het buitenland te verzenden. Binnen Nederland is alles echter nog vrij.
De deelnemers aan het debat zijn het erover eens dat de motieven van de overheid wel deugen, namelijk: het voorkomen van misbruik. Echter, door de als vrij draconisch en onpraktisch ervaren maatregelen van het Akkoord van Wassenaar kunnen vooral bedrijven ernstig geschaad worden in het veiligheid, zo betuigde een vertegenwoordiger van werkgeversorganisatie VNO/NCW.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable