Eucaris leidt tot internationaal verdrag

Een initiatief uit 1991 van de toenmalige Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ondervindt binnenkort bekroning in een verdrag over de uitwisseling van voertuig- en rijbewijsinformatie. Eucaris moet grensoverschrijdende criminaliteit en fraude met voertuigen rijbewijzen bestrijden.

De ondertekening van het verdrag, volgende maand, betekent een doorbraak voor 'Eucaris', het European Car and Driving Licence Information System. Eucaris is een internationale uitwerking van een systeem dat in Nederland zijn waarde heeft bewezen en ook in het buitenland enige faam geniet.
Elk land heeft een Eucaris-server, gekoppeld in een X.25-netwerk. Hoe de deelnemers hun zaken daarachter hebben geregeld, loopt uiteen. De servers zijn voorzien van een converter die data omzet naar een uitwisselingsformaat of omgekeerd. Het geheel wordt aangestuurd vanuit een 'Eucaris-bureau' in Nederland (helpdesk, systeemontwikkeling, juridische en financiële zaken).
Ondertekenaars zijn Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Groot-Brittannië. Met een aantal andere landen worden bestaande bilaterale overeenkomsten voortgezet (onder meer Letland, Tsjechië en Hongarije). Ook in de toekomst kan zo'n afspraak de basis zijn (binnenkort met Roemenië, Italië, Ierland en Estland). Met name Oost-Europese landen kunnen momenteel niet voldoen aan de strenge privacy-eisen die het verdrag stelt. Een specifieke regeling brengt Eucaris-deelname wel binnen bereik; later kan aansluiting bij het verdrag alsnog plaatsvinden. Een rij andere landen toont interesse.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-10T00:00:00.000Z Redactie Computable