Gezocht: Geschikte IT-manager

Een geschikte IT-manager is bijna niet te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit zegt Ton Klappe van Deloitte Consulting. Daarbij heeft slechts een beperkt aantal bedrijven een stoel gereserveerd voor een directielid met IT-kennis.

Nog geen 10 procent van de Europese ondernemingen heeft eenchief information officer (cio), ofwel manager automatisering, in de directie. Dit ondanks het feit dat ruim 80 procent van deze organisaties meent dat hun bedrijfsvoering in belangrijke mate afhankelijk is van IT.
Deze conclusies staan in het nog niet gepubliceerde rapportThe Empty Chair van Deloitte Consulting. De onderzoekers ondervroegen hiervoor ruim driehonderd bestuurders van verschillende bedrijven in Europa. Volgens Klappe gaan de resultaten zonder meer op voor de Nederlandse bedrijven.
Meer dan 70 procent van de ondervraagden geeft toe over weinig zelfvertrouwen te beschikken als de rol van IT in de organisatie ter sprake komt. Ruim de helft van de bestuurders zegt afhankelijk te zijn van een automatiseringsafdeling die duidelijk communiceert met het management.
De slechte positie van IT-directeuren binnen ondernemingen heeft volgens Klappe twee oorzaken. Allereerst bestaat er in Nederland een groot tekort aan geschikte kandidaten voor deze topfunctie. Daarnaast zijn te weinig bedrijven zich bewust van de waarde van IT voor hun onderneming.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naar mijn mening weten inderdaad veel bedrijven onbewust dat IT een belangrijke motor is in hun organisatie. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op die regel, zoals bij Vos Logistics waar ik als IT manager werkzaam ben.

Ik ben benieuwd naar de criteria waarmee Deloitte haar stelling fundeert dat een geschikte IT manager bijna niet te vinden is; met de 2 oorzaken is de onderbouwing zeer beknopt.

Veel bedrijven hebben nog steeds de indruk dat IT een onderdeeltje is van de organisatie, wij zeggen dan ?trek de stekker er maar eens uit-, uw gehele bedrijf kan dan naar huis niemand kan meer werken.
Het hebben van een goede IT infrastructuur is noodzakelijk en aantrekken van IT manager met visie is een logische stap.
Het vinden van professionele en goed geschoolde IT managers is geen sinecure. Door het onderhouden van een goed netwerk en het volgen van kandidaten over meerdere jaren is er een goed bestand op te bouwen. Opleidingen, kennis, ervaringen en de keuzes die ze maken als professional zijn dan goed te volgen en schetsen een duidelijk profiel. Wij hebben in de afgelopen jaren zeer veel talentvolle managers en specialisten mogen begeleiden, waarbij zowel de werkgever als wel de kandidaat uiteindelijk zeer tevreden zijn gebleken met de behaalde resultaten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable