Energiesector vóór zomer 2000-bestendig

Garanties geven de energiemaatschappijen niet af, maar bij het uitvallen van de elektriciteit op 1 januari 2000 duurt het maximaal acht uur voordat de stroomvoorziening weer op gang is gekomen. Dit verklaarde Ernst Meijer van het Energie Millennium Platform (EMP) op een intern seminar van Ericsson over het 2000-probleem.

Volgens Meijer ligt de energiesector op schema met het oplossen van het millennium-probleem. De externe audits starten in mei. De meest vitale systemen zijn naar verwachting uiterlijk 30 juni volledig 2000-bestendig. Overigens blijken in de meest kritischeprocess & control-systemen geen data-afhankelijkheden te zitten.
Om de kans op storende invloeden van buitenaf te beperken, wordt op oudejaarsavond gezorgd voor eenzero load van het Nederlandse elektriciteitsnet. Het net blijft gekoppeld aan het Europese net, maar er vindt geen in- en uitvoer plaats. De NAM en de Gasunie zorgen ervoor dat dezeisland operation maximaal drie dagen mogelijk blijft. Zij leveren het gas voor de elektriciteitscentrales, die op 31 decemberstand by staan om maximale stroomcapaciteit te leveren. De Gasunie zet bovendien de klok van het controlecentrum dat dient als backup twee jaar terug.
In april komt het EMP op verzoek van minister Van Boxtel met een voorlichtingsbrochure. Eind juni wordt een nationaal energiecontinuïteitsplan (Necop) gepubliceerd. Dit plan voorziet in een adequate en gecoördineerde aanpak van eventuele storingen, waardoor deze zich niet over heel Nederland zullen verspreiden en ze zo snel mogelijk worden opgelost. Meijer pleitte voor het opstellen van een nationaal rampenplan, om ervoor te zorgen dat de meest vitale onderdelen van de Nederlandse samenleving van energie voorzien blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable